Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 9 december 2015

Even voostellen: Hans van Dongen

Zijn vrouw Maria, al een tijdje lid, kon niet naar de ledenvergadering. Hans wilde wel een kijkje nemen. In wezen al heel lang D66-er. Trouw stemmer, volger ook van landelijke discussies. Maar nooit tijd en gelegenheid om feitelijk bij te dragen. Nu met zijn pensionering in juni, heeft Hans meer tijd om zich in onderwerpen te verdiepen en selectief bij te dragen.

Je bent van 1954, niet een beetje te jong voor pensionado?
Ah, het is zelfs al mijn 2e pensionering! Ik heb als gepromoveerd fysicus 28 jaar bij Shell gewerkt: de ontwikkeling van olie-en gasvelden in Groningen, op de Noordzee en als expat in Oman. We zijn in 1997 in Castricum gaan wonen omdat ik vanuit IJmuiden baasje werd van een paar platforms. Op mijn 55e kreeg ik pensioen, maar ik was nog fit genoeg voor een 2e leven: Maersk Oil in Kopenhagen. Dat contract eindigde afgelopen juni. Vandaar.

Die loopbaan bij Shell: rationeel, lange termijn, oog voor het belang van alle stakeholders. Weinig congruent met de hedendaagse politiek.
Een mooie karakterisering. Precies de reden waarom ik op D66 uitkom. Met uitzondering van Groen Links, maar die zijn me te onpraktisch, laten alle andere partijen zich te veel leiden door de emotie van de dag en belangen-groeperingen. Ik zie ook wel dat D66 soms concessies doet, maar in het algemeen is D66 roervast en streeft het naar algemeen belang. Dat spreekt mij aan; als D66 boven de 15% uitkomt moeten we waken voor populisme.

De lokale politiek is anders ontnuchterend alledaags.
Geen enkele ambitie om zó actief te worden hoor. Maar thema’s als ruimtelijke planning, milieu, migrantenvraagstuk en neo-nationalistische geluiden spelen ook op lokaal niveau. Met de eerste 2 ben ik jarenlang beroepshalve bezig geweest en omdat we overal gewoond hebben, zijn we min of meer ervaringsdeskundige op de 2 andere onderwerpen. Toen tijdens de AAV bleek dat jullie hier in Castricum serieus werk maken van ledendeskundigheid, dacht ik, nu meld ik me ook aan als lid.

De alledaagse politieke beslommeringen laten zich lastig plannen.
Wat aantrekt is de affiniteit met het analyseren van vraagstukken en het gezamenlijk bedenken van goede oplossingen, in het algemeen belang. Het handwerk in de politieke arena is vaak minder rationeel en vereist andere kwaliteiten.

Over ledeninbreng, jullie woonden in het Midden-Oosten.
Maria heeft sterke maatschappelijke voelsprieten. Zij werkt als vrijwilliger bij tracing van het Rode Kruis. Het gaat daarbij om contactherstel tussen familieleden.  Ze is ook taalmaatje in een Syrisch gezin. Haar Arabisch, geleerd in Oman, komt daarbij goed van pas.


1 december 2015

Jan Schipper