Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 18 januari 2016

Even voorstellen: Marieke Wagensveld

Twintiger nog, en toch al 10 jaar lid van D66. Vier jaar actief zelfs, voor de fractie van Soest, haar toenmalige woonplaats. “In 2006 bungelde D66 tussen regeringsdeelname en opheffen. Ik ben toen lid geworden omdat ik niet zou weten op welke andere partij ik zou willen stemmen. Vervolgens raakte ik geïnteresseerd in de lokale politiek en werd ik ‘burgerraadslid’; dat is vergelijkbaar met carrousellid hier in Castricum. Ik vond het erg boeiend, jammer dat ik dat moest achterlaten”.

 

Je had geen zin om die draad hier in Castricum weer op te pakken?
Jawel, maar mijn leven nam een andere wending. Ik had al 4 jaar een vriend uit Heiloo en kon met hem in Castricum een sociale huurwoning krijgen. Ik wilde me net actief gaan opstellen, toen ik een baan kreeg met heftig afwisselende werktijden; veel ’s-avonds en ’s-nachts, in het weekend ook, en dan kan je in het verenigingsleven toch niet echt meedraaien.

Zorgsector?
Nee, ik werk bij KLM op de afdeling Sociale Media: het binnen een uur beantwoorden van vragen en reageren op tweets, SMSjes, Facebookberichten etc. Dat is 24/7 werk voor een paar honderd mensen, 12 talen, locaties Dubai, Manilla en Sloterdijk.

Studerend de stad, werkend de wereld.
Na mijn HAVO ben ik aan de School voor Journalistiek begonnen in Utrecht, waarna ik Amerikanistiek ben gaan studeren aan de universiteit van Utrecht. Ook colleges bij Maarten van Rossum inderdaad, echt een heel aardig mens. Tijdens mijn Bachelor heb ik een klein jaar in Oklahoma gewoond en gestudeerd. Reuze leerzaam. In Utrecht wordt Amerikaanse geschiedenis gedoceerd vanuit de Europese optiek, maar in Oklahoma ben ik me gaan specialiseren in Afro-Amerikaanse – en Indiaanse geschiedenis.

Die ervaring komt in je werk goed van pas?
Dat kan je wel zeggen. De vragen die wij krijgen, problemen die we haastig moeten oplossen, het taalgebruik van de klanten, dat vergt veel inlevingsvermogen: mensen die in een hoekje worden gedrukt kunnen fel uithalen hoor.

Kom je uit een politiek-bewust nest?
Wel bewust, maar niet actief. In het nogal liberale Soest neigden mijn ouders naar links. Ik ben denk ik wat rechtser. Nog wel een eind van het rechtse kamp af hoor. De Amerikanen zouden zeggen een ‘liberal’, aanhanger van de Civil Society. Echt D66 dus. In welke mate ik in de toekomst in Castricum weer actief wordt kan ik nu nog niet zeggen. Misschien als ik ander werk krijg. Als ik de kans heb om actief te worden zal ik me in 2018 wel als kandidaat aanmelden voor de lijst van D66.

 

Jan Schipper