Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 23 februari 2016

Even voorstellen: Annelies Schoonderwoerd

Onze fractie-assistent Annelies Schoonderwoerd vond D66 in Chili. In 2008 deed ze in Santiago de Chile haar master onderzoek en ontmoette daar een begeesterende jonge politicus. Deze, Vlado Mirosevic, was toen bezig een sociaal-liberale partij op te richten en testte zijn politieke uitgangspunten en idealen bij iedereen die wilde luisteren. Terug in Nederland viel het Annelies op dat ze veel van wat ze toen hadden ontdekt en bediscussieerd, terugvond bij D66. Nu is ze enthousiast lid bij onze afdeling én buitenlandse vertegenwoordiger van de Partido Liberal de Chile.

Het is Vlado dus gelukt zijn partij van de grond te krijgen?
Ja, hij is zelfs al parlementariër; de eerste en enige van een nieuwe partij sinds het einde van de dictatuur. Op het gebied van democratisering valt er nog veel te behalen in Chili. Daarom focused de Partido Liberal zich op democratische hervormingen en vernieuwing, maar ook op thema’s als zelfbeschikkingsrecht en gedeelde verantwoordelijkheid.

Echt liberale kernwaarden!
Ja.
In 2013 was Europarlementariër Hans van Baalen in Santiago voor de EU Latin America and the Caribbean Summit. Hij was destijds president van Liberal International. Dat is een internationale club van liberalen uit heel veel landen, de Engelse LibDems bijvoorbeeld en de Amerikaanse Democraten. Ook D66 is er bij aangesloten. Hans ontmoette Vlado en het partijbestuur en herkende in hen  ambitieuze, intelligente, vernieuwende, kortom veelbelovende liberale politici. Hij bracht de Partido Liberal in contact met Liberal International en dat leidde uiteindelijk tot de aansluiting van de Partido Liberal.

Wat behelsde je masters-stage eigenlijk?
Ik deed onderzoek naar het armoedebestrijdingsprogramma van de Chileense overheid voor mijn afstuderen in Latin-America studies in Leiden. In 2008 ben ik afgestudeerd. Daarna heb ik nog een tijdje aan de faculteit gewerkt en ben ik bezig geweest met de voorbereiding van een promotie.

Maar je bent niet gepromoveerd.
Nee, dat kon ik er niet meer bij hebben. In die tijd werkte ik 1,5 dag in Leiden bij mijn hoogleraar Patricio Silva, 3 dagen voor het Erasmusprogramma van de EU, ging mijn moeder overlijden en kreeg ik mijn eerste kindje. Bovendien deed ik nog allerlei hand-en-spandiensten voor het verhuisbedrijf van mijn man.

Altijd al zo’n bezige bij geweest?
Ach, ik had wat tijd in te halen: Henricus Mavo, HAVO, MBO, Propae Deuse International Business & Lanquages in Alkmaar en uiteindelijk een Bachelor en Master Latin American Studies in Leiden.

Wat doe je nu?
Behalve Leiden ongeveer hetzelfde eigenlijk. Ik heb altijd op 2 sporen gezeten: onderwijs en Latijns-Amerika.

Voor het eerste spoor heb ik een crowdfundingplatform opgezet (Stichting Geef Onderwijs) voor onderwijsinstellingen. Dat is gezien ons start-up karakter nu nog op vrijwilligersbasis, maar het begint wel al aardig te lopen.

Vanuit mijn rol als international officer van de Partido Liberal werk ik aan een boek over het sociaal-liberalisme van D66 en de Partido Liberal. Het boek wordt in Chili uitgegeven en komt tot stand in samenwerking met de Van Mierlo Stichting.

Afgelopen zomer organiseerde ik een studiebezoek van de Partido Liberal de Chile aan D66 en VVD. In twee weken tijd hebben Vlado, één van zijn Chileense collega’s en ik alle ins en outs van de organisatie van beide partijen leren kennen. We bezochten de D66 en VVD fracties in het Europese Parlement, het wetenschappelijk instituut van de VVD, onze Hans van Mierlo-Stichting en we liepen 1,5 week mee met collega’s van beide landelijke bureaus.
Vanuit onze afdeling wist ik het al wel, maar ook Vlado viel het op hoe professioneel de landelijke organisaties van D66 zijn.

Dat fractie-assistentschap, kost je dat veel tijd?
Dat valt nog wel mee, het behelst voornamelijk het maken en versturen van de agenda, het verslag en het bijwonen van de vergadering zelf natuurlijk. Ik vind het een heel leuke club van mensen en het is zonder meer interessant om van nabij mee te maken hoe besluitvorming verloopt.

Je zou best eens Raadslid willen worden?
Zo ver ben ik nog niet, mijn belangstelling gaat meer uit naar de bestuurlijke dan naar de politieke kant. En voorlopig ben ik in de sfeer van het sociaal-liberalisme natuurlijk toch al op veel gebieden actief. Misschien als mijn kinderen nog een paar jaar ouder zijn.

Jan Schipper
5 februari 2016