Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 17 december 2016

Even Voorstellen: Lauren Leek

Vanaf de basisschool al, denk ik.

Ze is ons jongste lid; naar leeftijd, bijna 18, zowel als anciënniteit, deze herfst.
Heel bijzonder! Vind je? Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar wat er in de wereld omgaat. Op de basisschool volgde ik, denk ik, in de krant al de politiek. Wereldpolitiek, landelijk of ook lokaal? De laatste het minst. Tegenwoordig lees ik NRC NEXT. Ons gezin is nogal globally oriënted; sorry, hier in huis is de voertaal Engels, mijn vader heeft mijn moeder meegenomen uit Australië.

Als je maatschappelijke horizon internationaal is, en je dat ook wilt uitdragen, kom je inderdaad bij D66 uit. Maar waarom wil je ‘m uitdragen?
Eigenlijk is dat vanzelfsprekend. Mijn moeder is van oorsprong Libanees, daar is het hele leven politiek. En mijn vader is al lang lid van D66, landelijk actief ook. Hij is fiscalist en had tot voor kort veel contacten met werkgroepen en Kamerleden van D66.

Hij is daar mee gestopt?
Even vragen.
Vader Jeroen Leek (51): Ik ben 6 jaar voorzitter geweest van de fiscale werkgroep van D66 en 3 jaar bestuurslid van de Thema-afdeling Economie, waar de werkgroep onder valt  Ik heb veel in de diverse verkiezingsprogramma’s ingebracht, bezocht de congressen die een aantal van mijn moties heeft aangenomen, had regelmatig overleg met vooral de vorige fractiewoordvoerder Wouter Koolmees. Ik had me wel herverkiesbaar kunnen stellen, maar het begon me te veel tijd te vragen. Bovendien verschenen er artikelen in de kranten die een belangenverstrengeling suggereerde bij fiscalisten van accountantskantoren die politiek actief waren. Ik werd met naam en toenaam genoemd. Toen dacht ik: ik wil hoe dan ook iedere, zelfs potentiële, schijn van  belangenverstrengeling voorkomen, laat ik ten minste één jaar aan de kant blijven.

Terug naar Lauren.
Je zit nog op school?
Jac. P. Thijsse College, 6e klas VWO economisch-maatschappelijk profiel.

Klassieke talen ook?
Nee, wel zware wiskunde. Mijn profielwerkstuk ging over Hezbollah. Dat ging goed, ik mocht mijn presentatie in de grote aula doen, met een paar honderd mensen in de zaal. Leuk!

Ga je als je geslaagd bent op wereldreis of eerst studeren?
Mijn rapporten, referenties en intake waren voldoende om te worden toegelaten tot de University College van Erasmus: Liberal Arts and Sciences. Na mijn eerste –  interne – jaar kies ik, denk ik, voor een International Bachelor Economics. Ja, dat kan haast niet anders, mijn vader is dus fiscalist, mijn moeder is van oorsprong accountant – ze werkt nu voor Het Huis van Hilde – en mijn broer van 21 doet een Finance Master aan de UvA.

Het klinkt allemaal zo degelijk. Je lééft toch ook nog wel?
Voldoende hoor. Ik voetbal vanaf mijn elfde bij de Foresters in Heiloo, daar woonden we tot 3 jaar geleden. En bij FC Castricum ben ik trainer van een meisjesteam van onder de 13. Verder ben ik in Uitgeest zomers zeilinstructeur. Niet dat dat veel verdient, maar het geeft wel veel lol, veel feesten. Ik zou wel wat meer met leeftijdsgenoten over politieke onderwerpen willen discussiëren en debatteren, maar die vind je niet zo makkelijk.

Jan Schipper
12 december 2016