Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 18 december 2016

Even Voorstellen: Merel de Jong

Je verantwoordelijkheid nemen

‘Je maakt toch deel uit van de samenleving? Nou, dan moet je ook je verantwoordelijkheid nemen!’. Dat is haar (28) eerste zin in het antwoord op de vraag waarom ze vorig jaar lid is geworden van D66.
Al jong had ze die maatschappelijke belangstelling. ‘Toen ik 16 was, las ik in een advertentie in de krant dat de Provincie meer met jonge mensen wilde praten. Ik werd toen lid van Noord-Holland Jong: allerlei debatten, workshops, een studiereis naar Manchester. Omdat na een paar jaar mijn studie alle aandacht vroeg, ben ik afgehaakt. En vorig jaar dacht ik: laat ik zoiets weer eens oppakken. Toen ik wat had rondgekeken, kwam ik op D66 uit.

Je bent pas verhuisd naar een huurappartement. Hoe kwam dat zo?
Een heel verhaal, dat uiteindelijk neerkomt op mijn huidige behoefte wat flexibeler te willen wonen. Mijn hele leven werk ik al bij Albert Heijn. Op mijn 16e ben ik begonnen achter de kassa en nu werk ik op het AH Hoofdkantoor. Samen met twee collega’s ben ik verantwoordelijk voor de productcategorieën Frisdrank en Vruchtsappen. Inkoop, verkoop, marketing en de bonusfolder, vanuit Zaandam regelen wij dit voor alle AH winkels door heel Nederland.
Maar met de fusie van Ahold met Delhaize gaat natuurlijk van alles veranderen. Zo zou het zomaar kunnen zijn dat ons hoofdkantoor gaat verhuizen. Vooralsnog lijkt het hier niet op, maar ik dacht, laat ik mij qua wonen vrijer maken zodat mocht het zo ver komen ik flexibel ben.

Je wilt liever in Castricum blijven?
Zeker, ik woon hier perfect. En met 10 minuten treinen zit ik zo op mijn werk. In Castricum ben ik geboren en getogen, het voelt vertrouwd. Daarnaast natuurlijk het strand, de duinen en het bos op fietsafstand. Je maakt mij niet blijer met een lekker stuk fietsen naar bijvoorbeeld Schoorl of Wijk aan Zee.

Hoe verliep jouw schoolcarrière?
Veel omzwervingen en diverse opleidingen: Clusius College, Schoevers directiesecretaresse en uiteindelijk in Amsterdam aan de HvA de opleiding HES HBO Communicatiemanagement afgerond.

Je uitte al je belangstelling voor ‘de grote politiek’. Volg je ook de gemeentepolitiek?
Zeker! Ik lees de stukjes in de krant, lees de mailberichten van D66 Castricum en de items op de website. Wat ik een beetje mis is een groep jonge mensen om daarover mee te discussiëren: arbeidsplaatsen, jongerenhuisvesting, horecabeleid, openbaar vervoer, dat zijn toch thema’s waar mijn leeftijdgenoten over zouden moeten meedenken en meepraten. Die bevlogenheid is kennelijk nog niet zo vanzelfsprekend.

Jan Schipper
1 december 2016