Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 31 maart 2017

Even Voorstellen: Lennaert Voortman

Contributie betalen, er bij horen, post krijgen

 ‘Ik heb een ruk naar rechts gemaakt. Vroeger stemde ik nog op Groen Links. Maar die is toch te links. En de VVD is te conservatief. D66 is de goede partij. Daar wil ik bij horen’.
Dat Lennaert er bij wil horen is duidelijk. Hij was al eerder lid geworden, maar na een tijdje kreeg hij geen post en geen e-mails meer. ‘Van de winter heb ik maar eens gemaild. Ik was (door het Landelijk Bureau, JS) uitgeschreven omdat ik geen contributie betaalde. En nou begrijp ik van jou dat dat komt omdat ik verhuisd ben en ook een ander E-mailadres heb genomen. Maar ik wil wel contributie betalen en er bij horen en post krijgen’.

Wanneer en hoe kwam je hier op Willemsduin in Bakkum terecht?
Op Willemsduin sinds de opening in 2015. Hier in Bakkum zit ik nu zo’n 4 jaar. Ik kom uit Wormer. Na de MAVO en een jaar grafische MTS kreeg ik werk in de grafische industrie als vlakdrukmonteur. Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt, ook in Amsterdam. Daarnaast heb ik een paar jaar op een particuliere fotovakschool in Apeldoorn les gehad. Maar de grafische industrie is helemaal ingezakt.

Woonde je toen nog thuis?
Eerst wel, maar in 1997, op mijn 26e kreeg ik de kans zelfstandig te gaan wonen. Dat ging heel goed en ik vond dat ook heel leuk. In die tijd deed ik veel aan sport; basketbal, badminton, zwemmen en vooral windsurfen op ’t Zwet. Maar toen ik vanaf 2003 geen werk meer had, werd het wel erg eenzaam. De hulpverleners zeiden dat ik me ook ging verwaarlozen. In 2013 hebben ze een plekje hier in Bakkum voor me gevonden.

En, bevalt het?
Jawel hoor. We zitten hier in deze unit met elf mannen, ieder met een mooie eigen kamer. We eten samen en soms praten we wat. Nu is fotograferen mijn hobby, landschappen. Ik doe veel op mijn computer. Televisie en muziek en zo, daar houd ik niet van. Vrijdags ga ik altijd naar mijn vader. Die woont nog thuis in Wormer. Zondags komt hij bij mij op bezoek. Verder houdt mijn oudere zus een oogje in het zeil.

Wat voor toekomst zie je voor je?
Ik hoop op meer zelfstandigheid. Begeleid wonen lijkt me wel wat, dan kom je toch wat meer onder de mensen. Wat ik ook graag wil, is eens naar een vergadering van de gemeenteraad gaan. Heb ik bij het ontbijt wat te vertellen!

Jan Schipper
21 maart 2017